(+36-30) 585-5751
(+36-1) 452-0050
info--.at.--patronet.hu
1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 5.
(+36-30) 585-5751

Öt tipp, amivel nagyobb biztonságban lehetnek az adatai az interneten

24.hu @ 2019. március 28.

 

Február 5. a Biztonságosabb Internet Napja, és ennek apropóján a Google megbízásából új felmérést készített a YouGov piackutató cég több mint húsz országban, többek között Magyarországon is. Az eredmények alapján a magyar internetezők leginkább (59%) pénzügyi információik (banki adatok) és (11%) személyes információik (pl. lakcím) biztonságáért aggódnak.

A válaszadók 5 százalékának az általa látogatott weboldalak/internetes keresési előzményeinek, 4 százalékának személyes pillanatainak (pl. családi fotók), és szintén 4 százalékának a kollégáknak, a barátoknak és a szeretteiknek küldött e-mailek védelme a legfontosabb. Ugyanakkor 10 százalékuk úgy nyilatkozott, hogy  nincs olyan információ, amelyet különösképpen védeni szeretne az interneten.

A megkérdezettek 41 százaléka még nem tapasztalt semmilyen online visszaélést, vagy csalási kísérletet.

28 százalékuk kapott adathalász (phishing) e-mailt, 20 százalékuk esetében vírus vagy más kártevő szoftver fertőzte meg számítógépüket, aminek eredményeként személyes adatokat manipuláltak, loptak vagy töröltek. 16 százalékuk panaszkodott arra, hogy jogtalanul fértek hozzá a közösségi médiás és/vagy e-mail-fiókjaihoz. 10 százalékuk pedig arról számolt be, hogy szélhámosság áldozata lett azáltal, hogy előre fizetett olyasvalamiért (termékért vagy szolgáltatásért) az interneten, ami nem létezett.

Hacker using laptop. Lots of digits on the computer screen.
Ha figyelünk a biztonságra, megnehezíthetjük a rosszindulatú támadók dolgát – Fotó: Thinkstock

Az online fiókok védelmének erősítésére számos bevált módszer létezik, ezekkel viszont továbbra is kevesen élnek. A magyar internetezők mindössze 33 százaléka használ eltérő jelszavakat, míg 7 százalékuk ugyanazt a jelszót adja meg minden online fiókjához. A magyar internetezők 28 százaléka továbbra sem használj a kétlépcsős azonosítást egyik online fiókjához sem – ezzel az eredménnyel a felmérésben részt vett országok közül Magyarország a legutolsó helyen áll.

Az átlagemberek nem IT biztonsági szakemberek, de nem is kell annak lenniük, hogy nagyobb biztonságban legyenek online. A Biztonságosabb Internet Napja alkalmából a Google 5 egyszerű, mégis rendkívül hatékony internetes biztonsági tippet ajánl, amelyek nagy része néhány perc alatt elvégezhető – érdemes élni velük, hogy minél nagyobb biztonságban legyenek az adatok.

Naprakész szoftverek

Online tevékenységünk védelmében nagy segítség, ha a szoftverek legfrissebb verzióját használjuk, legyen szó böngészőről, operációs rendszerről, vagy az eszközeinken futó alkalmazásokról. Egyes szolgáltatások – mint például a Google Chrome – automatikusan frissülnek, más programok értesíthetik a felhasználót, amikor szükségessé vált a frissítés, ezeket minél előbb érdemes elvégezni.

Egyedi jelszó minden fiókhoz

Ugyanazon jelszó használata több fiókhoz növeli a biztonsági kockázatot. Ez olyan, mintha ugyanazt a kulcsot használnánk az otthonunkhoz, az autónkhoz és az irodánkhoz – ha valaki hozzáférést szerez az egyikhez, az összes veszélybe kerülhet. Ezért érdemes minden fiókhoz egyedi jelszót létrehozni, hogy megszüntessük ezt a kockázatot és így nagyobb biztonságban tudhatjuk fiókjainkat. Érdemes továbbá megfontolni a különböző jelszómenedzserek használatát. A Google Chrome is rendelkezik ilyen funkcióval: segít a jelszavak létrehozásában, védelmében és számon tartásában minden fiókunk számára.

Internet password security concept hacker taking the word password using tweezer from a digital screen
Soha ne használjuk ugyanazt a jelszót több helye – Fotó: Thinkstock

Google Biztonsági ellenőrzés

A Google Biztonsági ellenőrzés személyre szabott és megbízható biztonsági javaslatokkal segít megőrizni Google fiókunk biztonságát, de nem csak akkor hasznos, amikor a Google-t használjuk, hiszen hasznos tippeket ad, hogy nagyobb biztonságban legyünk a világhálón. Emlékeztet, miképp használjunk képernyőzárat a telefonunkon, felülvizsgálja a Google fiókunkba történő harmadik személyek általi bejelentkezéseket, illetve megmutatja, milyen oldalakra/alkalmazásokba jelentkeztünk be Google fiókkal.

Másodlagos telefonszám vagy e-mail-cím használata

A biztonsági információk – mint a telefonszám vagy  másodlagos e-mail-cím – megadása gyorsabb újbóli hozzáférést biztosít a fiókhoz, ha valamiért elveszítenénk azt, vagy nem tudunk bejelentkezni. Fontos, hogy a megadott telefonszám, vagy e-mail-cím változása esetén frissítsük a biztonsági adatokat is. Számos internetes szolgáltatásnál a másodlagos telefonszám vagy e-mail-cím arra is szolgál, hogy értesítést kapjunk a fiókunkban történő gyanús tevékenységekről, illetve segítségével kizárhatók a fiókból az azt jogtalanul használó személyek. Ha egy ismeretlen eszköz jelentkezik be a Google fiókunkba, egy, a biztonsági telefonszámra elküldött kód megadásával tudjuk igazolni a belépés legitimitását.

Kétlépcsős azonosítás

Menjünk biztosabbra, és állítsunk be kétlépcsős azonosítást, ami a felhasználónév és a jelszó megadásán túl egy második lépcsőt is igényel a fiókba való bejelentkezéshez. A második megerősítő lépés lehet egy alkalmazás által generált 6 jegyű kód, egy értesítés, ami egy megbízható eszközre érkezik, vagy egy biztonsági hardverkulcsot is alkalmazhatunk  – ez a lehető legbiztonságosabb második lépés.« Vissza

Kapcsolódó anyagok

PatroNet Consulting Kft.

 

(+36-1) 452-0050

(+36-30) 585-5751

 

info--.at.--patronet.hu

1146 Budapest,
Ajtósi Dürer sor 5.
GPS: N 47° 30' 25.815"
E 19° 5' 11.4786"