(+36-30) 585-5751
(+36-1) 452-0050
info@patronet.hu
1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 5.
(+36-1) 452-0050
WebOkos

5 pont, ami alapján jó döntést hozhatsz, ha honlapkészítést tervezel

RSS csatorna
5 pont, ami alapján jó döntést hozhatsz, ha honlapkészítést tervezel

A „Pénztártól való távozás után reklamációt nem fogadunk el” kitétel a mai törvényi szabályozás mellett már nem egészen állja meg a helyét, hiszen egy online vásárolt termékre minden különösebb indoklás nélkül 14 napig mondhatjuk azt, hogy köszönjük, mégsem kérjük!
Nem úgy egy honlapnál, ahol kellemetlen, ha a végeredmény nem az lesz, mint amit megálmodtál!
Ezért érdemes jól megválogatni, hogy kit is választunk, ha cégünk, vállalkozásunk weboldalát szeretnénk elkészíttetni, felújíttatni.
De hogy kerülheted el az „Én nem ilyen lovat (akarom mondani weboldalt) akartam!” érzést?
Most 5 pontban bemutatjuk a legfontosabb területeket, és vészjelzőket, melyekkel ajánlatkérésekkor találkozhatsz!


 Az örök kérdés

Számtalanszor találkozunk azzal a kérdéssel egy weboldal készítésére elküldött ajánlatkérést követően, hogy a reménybeli Megrendelő a több cégtől bekért árajánlattömeg tetején ülve aggódó tekintettel kérdezi:

„Mindenki azt írja, hogy az ő rendszere a legjobb. Honnan tudhatnám én, aki nem értek hozzá, hogy melyikkel is járnék a legjobban?"

Szeretjük ezt a kérdést! Azért szeretjük, mert aki ezt egyáltalán felteszi, az már rég túl van azon, hogy az ajánlatban kizárólag az árat tartalmazó oldalt nézze meg anélkül, hogy megismerné, mire is vonatkozik az az összeg.

Aki ezt a kérdést felteszi, az már gondosan végigtanulmányozta a bekért árajánlatokat, amelyekben természetesen mindenki a maga rendszerét magasztalja.

De akkor tényleg. Honnan tudhatod még honlapod elkészülte előtt, hogy kit bízhatsz meg ezzel a feladattal, ha a webfeljesztés nem a Te szakterületed? (Persze, hogy nem az, hiszen akkor Te magad csinálnád!)
 5 pontban összegyűjtöttünk a legfontosabb szűrőket, melyekkel azonnal kiszűrhetőek a sufnituning weboldal készítők.

1. A keretrendszer

Jó esetben csak olyan ajánlatok sikerült begyűjtened, melyek CMS (Content Management System) weboldal rendszereket kínálnak.  A CMS rendszerek önállóan, programozói ismeretek nélkül is frissíthetőek, szöveges és képi tartalmak tölthetőek fel, és általában számos más funkcióval is rendelkeznek. Alapvetően ilyenekben érdekes gondolkodni.

CMS-ek között megkülönböztetünk nyílt és zárt forráskódú CMS rendszereket. A legismertebb nyílt forráskódú rendszer a Wordpress, a Drupal és a Joomla, melyeket adatvédelmi gyengeségeik miatt nem javaslunk jó szívvel. A zárt forráskódú rendszerek nehezen feltörhetőek, így nagyfokú adatbiztonságot is jelentenek bizonyos kötöttségek mellett, melyekből hosszú távú együttműködés esetén csak a pozitívumokat (pl. automatikus rendszerfrissítések, fejlesztések) érzékeled.  (Részletesebb írásunkat a témáról ide kattintva olvashatod, és megtudhatod, hogy mi miért a zárt forráskód mellett tesszük le a voksunkat.)

A CMS rendszerek funkcionalitását is érdemes górcső alá venni. Az ilyen rendszerek általában moduláris felépítésűek, és azokat a funkciókat választhatod belőlük, melyekre Neked szükséged van.  Ilyenekre gondolj a tartalomszerkesztésen túl: Hírek, Hírlevél, Blog, Képgaléria, Eseménynaptár, Űrlap szerkesztő, Kérdőív szerkesztő, Termékkatalógus, stb.
Elképzelhető, hogy induláskor még elegendőnek tűnik egy kisebb funkcionalitás is a weboldaladon, de ez később, vállalkozásod fejlődésével általában változik. Ilyenkor áldod majd magad, ha eleve olyan CMS-t választottál, mely széleskörű funkcionalitással rendelkezik, hiszen ilyen esetekben egy új funkció integrálása az oldaladban igen gyors és költséghatékony, szemben egy olyan rendszerrel, ahol Neked fejlesztenének le egy adott funkciót, borsos áron és lényegesen hosszabb idő alatt.

Ajánlatkéréskor különösen figyelj rá, hogy az ajánlatból egyértelműen kiderüljön, hogy mely funkciókat, modulokat tartalmazza az ajánlat, amire az ár vonatkozik. Ne érjen meglepetés, hogy „Én azt hittem, hogy a Képgaléria eleve benne volt!”

2. Keresőoptimalizálás (Google barátság)

Egy weboldal jelentős látogatói forgalmát a Google-be bizonyos kulcsszavakra beírt keresésekre adott találatokra kattintás adja. Ezért az, hogy a Google találati listáján milyen pozícióban szerepel majd a weboldalad, kiemelt fontossággal bír. A keresőoptimalizálás egy igen összetett folyamat, leegyszerűsítve meghatározzák azt az adott keretrendszer technikai sajátosságai, a verseny kiélezettsége az adott kulcsszóra és az adott honlapra feltöltött tartalmak relevanciája. Ez utóbb nagyrészt rajtad múlik majd, de a keretrendszer SEO lehetőségeit jó, ha előre látod.

Villanjon fel a vészcsengő, ha

- az ajánlatban a keresőoptimalizálást egyetlen mondattal elintézik; („Rendszerünk keresőoptimalizált.”)

- a referenciák között fellelhető oldalak némelyike az adott témára jellemző kulcsszóra nem található a Google 1-2. oldalán;

- az árajánlatot követő beszélgetésen belekérdezve a keresőoptimalizálásba, konkrétumokat nem tartalmazó, ködös válaszokat kapsz;

De annak se dőlj be, ha egy cég biztos és azonnali első helyet ígér, mert ilyen egyszerűen nem létezik! Ha létezne, akkor miért is ne lehetne mindenki első? Ugye hogy paradoxon?

Piros pont jár viszont azért,

- ha a keresőoptimalizálásról részletesebben érdeklődve konkrét válaszokat kapsz az adott honlap rendszerben rejlő SEO lehetőségekről;

- a referenciák között jól optimalizált weboldalakkal is találkozol;

- ha az adott honlap rendszer admin felülete lehetőséget ad önállóan végezhető SEO beállításokra is;

3. Reszponzivitás , mobilbarátság

Már a Google keresője is a rangsorolási szempontok között tartja nyilván a reszponzivitást, vagyis hogy egy weboldal az adott böngésző eszközre (tabletre, okostelefonra, laptopra)optimalizált megjelenéssel jelenjen meg.

 

Villanjon fel a vészjelző az olyan ajánlatoknál, melyek a reszponzivitást meg sem említik vagy megemlítik ugyan, de nem tudnak felmutatni reszponzív referenciákat.

Piros pont jár viszont azért, ha a referenciák között reszponzív weboldalakkal is találkozunk. (Ha mobiltelefonról böngészel vagy  laptopod, desk topod képernyőjének jobb felső sarkában a képernyő méretet módosítva látod, hogy az adott weboldal is a kijelző méretének megfelelően változik, reszponzív weboldallal van dolgod.)

 4. Referenciák

Döntés előtt mindenkinek nézd át a referencia listáját! 

Mikor villanjon fel a vészjelző?

- Ha egy cégnek nincsenek elérhető referenciái, talán nem véletlen, hogy nem szívesen vállalja azokat. Már ha vannak egyáltalán.

- Ha a referenciák látszólag egy kaptafára készültek, akkor ott egyedi tervezésről és stratégiáról nemigen beszélhetünk.

- Ha egy cég azzal takarózik, hogy azért olyanok a referenciái, amilyenek, mert Partnerei akarták ilyennek, bár ők szakmai szempontból nem értenek egyet bizonyos dolgokkal, akkor ez azt jelenti, hogy bármit megcsinálnak, amit a Megbízó akar, annak ellenére, hogy tudják, hogy halálra ítélt weboldalt készítenek.

Piros pont jár viszont azért, ha

- a referenciák között komoly cégek is szerepelnek. (Ez nem kritérium, de ha egy nagy szervezetnek, hivatalnak is megfeleltek, valószínűleg a Te igényeidet is ki tudják szolgálni.);

-  több szegmens képviselői is megtalálhatóak a referenciák között;

- többféle, megoldással is találkozhatsz a referenciák között mind grafikai, mind honlap-felépítés szempontjából;

5. Support, kapcsolattartás

Az első szűrő már kapcsolatfelvételkor jelentkezik, a technikai segítségnyújtás gördülékenységével vagy épp hiányával  viszont már csak akkor szembesülsz, amikor a honlapot már elkészítteted. A support szolgáltatás különösen fontos, ha dinamikus, önállóan adminisztrálható honlaprendszerrel van dolgunk, ahol frissítenéd a tartalmat, de valahol elakadsz…

 

Mikor villanjon fel a vészjelző?

- Ha a honlap készítő cég weboldalán kizárólag e-mail elérhetőség vagy kapcsolat felvételi vagy ajánlatkérő űrlap szerepel. Vajon hogyan lehet őket elérni azonnal, ha a későbbiekben valami fennakadást észlelsz velük készített honlapodon?

- Ha van ugyan telefonos elérhetőség, de azt nem veszi fel senki…

- Napokkal később kapsz csak visszajelzést elküldött e-mailedre vagy telefonhívásodra.

- Ha az árajánlat kizárólag a honlap elkészítésére fókuszál. És vajon mi lesz azután?

Piros pont jár azért, ha:

- a honlapon telefonos elérhetőség is szerepel, melyen el is érhető az adott cég;

az ajánlatban 0-24 órás supportot is biztosítanak, pl. szerverprobléma esetén;

- az árajánlat nem ér véget a honlap elkészítésével, hanem kitér az üzemeltetés és supportálás (technikai segítségnyújtás) területére is;

Végső konklúzió: „Almát az almával, körtét a körtével”

Az bizonyára számodra is egyértelmű, hogy nem érdemes összehasonlítani egy 30.000 Ft-os honlapot egy 250.000 Ft-ossal. Weboldal készítésénél a 30.000 Ft maximum a tanulópénz lehet, hiszen egy ilyen honlap után szinte biztos, hogy rövidesen újabb honlap készíttetésére kényszerülsz.

Ezt nem mi mondjuk, hanem a gyakorlat!

Partnereink jelentős része úgy került velünk kapcsolatba, hogy csalódott korábbi szolgáltatójában, és tanulva korábbi hibájából, már a megbízható, stabil cégek közül választott, akik ugyan nem 30.000 Ft-ért dolgoznak, de nem csak végrehajtanak, hanem együtt gondolkodnak, javasolnak, terveznek, ötletelnek, fejlesztenek és mindvégig fogják a kezedet, ha segítségre szorulsz.

Bizonyára még számos olyan dolog van, ami megmutatja egy weboldal-készítő cég megbízhatóságát, de ha ezen az 5 ponton keresztül megvizsgálod a begyűjtött ajánlatokat, talán már nem leszel olyan elveszett, mint írásunk olvasása előtt. 


Kulcsszavak: A bejegyzéshez nem tartozik kulcsszó
« Vissza
Hozzászólások
A blokk nem található a rendszerben. A blokk nem található a rendszerben.

PatroNet Consulting Kft.

 

(+36-1) 452-0050

(+36-30) 585-5751

 

info--.at.--patronet.hu

1146 Budapest,
Ajtósi Dürer sor 5.
GPS: N 47° 30' 25.815"
E 19° 5' 11.4786"